top of page

Dördüncü Endüstri Devrimi’nde Öğrencilerin Tam Nitelikli Mezun Olabilmelerinin 5 Yolu


Dijital dönüşüm endüstri ile birlikte eğitimi de tümüyle değiştiriyor. Öyle ki bugün dünyanın en önemli üniversiteleri çevrimiçi dersleri ile, ilgi alanlarına göre kendisine yetkinlik kazandırmak isteyen ve bu alanda eğitim almak isteyenlere birbirinden farklı kaynağa ulaşmaları için alternatif çözümler sunuyor.


Geleceğ hazır olmak için “Disiplinlerarası değişim dinamikleri, gelişim ve uyum yönetimi becerileri” bu anlamda kazanılması gereken en önemli beceri.

World Economic Forum’un yayınladığı yazıda “Dördüncü Endüstri Devrimi’nde öğrencilerin tam nitelikli mezun olabilmelerinin 5 yolu”nu bizlerle paylaşıyor.


 

Dördüncü Endüstri Devrimi için öğrencilerin tam nitelikli olarak mezun olabilmelerinin 5 yolu


Dünya hızla değişiyor ve ayak uydurmak için yüksek öğrenimin yenilik yapması gerekiyor. Öğrenciler yüksek öğrenime yönelik seçeneklerini değerlendirirken kendilerine sormaları gerekir: aldığım eğitimin maliyeti kendi değerine göre geri ödenebilir mi? Eğitimim, “yumuşak” becerilerle otomasyona geçme riskindeki teknik becerileri dengelememe izin verecek mi? Eğitimim, “yumuşak” becerilerle otomasyona geçme riskindeki teknik becerileri dengelememe izin verecek mi? Eğitimim beni bir kariyer için hazırlayacak mı ve bu kariyer işgücüne katılmaya hazır olduğumda bile var olacak mı?


Bu soruların cevapları basit değil. Montreal’deki G7 zirvesine liderlik eden Montreal AI Ethics Institute , yaklaşık 400 kişiden oluşan bir gruba “İşin Geleceği” konulu bir araştırma gerçekleştirdi. Katılım sürecinde ortaya çıkan önemli kaygılar, iş ve eğitimin geleceğinin anlaşılmasında nüans ve kanıta dayalı araştırma eksikliği olduğunu gösterdi.


İşsizlikle mücadele

Burning Glass ve Strada Enstitüsü tarafından yayınlanan bir rapora göre , Amerika Birleşik Devletleri’ndeki son üniversite mezunlarının % 43'ü kolej dışındaki ilk işlerinde çalışıyor. Bu mezunlardan üçte ikisi beş yıl sonra işsiz kalıyor ve diğer yarısı da 10 yıl sonra işsiz kalıyor.

Bu işsizlik, şu anda yalnızca ABD’de 1,5 trilyon ABD dolarından fazla olan öğrenci kredisi borcunun yıkıcı sorununa negatif bir katkıda bulunuyor . 44 milyondan fazla ABD’deki borçlu öğrenciler arasında, ortalama borç yükü 37.000 $ ‘ın üzerindedir ve borcu devam eden öğrenciler halen bulunmaktadır.



Durum daha yüksek risk altında. Dünya Ekonomik Forumu’nun İşlerin Geleceği raporu, dünya çapında 75 milyon işin 2022 yılına kadar otomasyona bırakılacağını öngörüyor. Aynı dönemde, dünya ekonomisine 133 milyon yeni iş eklenecek. İşlerini kaybedenler gelecekte ortaya çıkacak olan işler için gerekli niteliklere sahip değil. “Beceri açığı” konusu son beş yıldır bir sorun olmuştur ve bu sorun, yüksek öğretim kurumlarımız küresel ekonominin yeni taleplerine uyum sağlamanın yollarını bulana kadar çözülmeyecektir.


Yüksek öğretimi yeniden düşünmek

Olumlu değişiklikler yükseköğretimde küçük çapta tutulmaya başlamıştır. Bu yenilikler, güncellemeler ve yüksek öğrenime ilişkin eski düşünme ve uygulama yollarının reddedilmesi, yeni nesil kişiye özel eğitim veren okullarda başarılı olduklarını kanıtlamış, böylece öğrenciler için ve dolayısıyla genel olarak ekonomi için daha iyi sonuçlar elde edilmiştir. Bu gibi fikirler önümüzdeki yıllarda daha fazla fırsat oluştursaydı, yüksek öğrenim öğrenciler, eğitimciler ve işverenler için daha etkili olabilirdi.


1. Akademik deneyimi yoğunlaştırmak

Geleneksel bir dört yıllık diploma, kariyer başarısı için standart gereklilik olarak kabul edilir. Ancak, geniş bir alanda, dört yıllık yüksek öğretim gereksizdir. Öğrencilerin dört yıl boyunca öğrenimlerini keyfi bir şekilde genişletmelerini talep etmek yerine, daha beceri ve sonuç odaklı, ekonomik ve pratik alternatifler teşvik edilmelidir.


Dört yıllık bir dereceye konan prim, dört yıl boyunca kariyerlerini erteleme imkânı ya da fırsatı bulunmayan birçok insanın meslektaşlarıyla aynı başarı seviyesine ulaşmasını engelleyebilir. Tam zamanlı üniversite eğitimi alan öğrencilerin dört yıl içinde derecelerini tamamlamaları yaklaşık % 60 başarısız durum oluşturuyor. Bu argüman aynı zamanda hukuk okulu gibi lisansüstü okullar için de geçerlidir. Özünde üç yerine iki yılda tamamlanabilecek teknik bir eğitim alabilirler.


Fransa’daki grandes écoles sisteminin bir parçası olan La Grande Ecole du Numerique , önkoşulları olmayan kısa, ücretsiz bir dijital eğitim programı ağıdır. Bu programlar özellikle gençleri hedeflemekte ve 2019 sonunda 10.000 kişiye eğitim vermeyi amaçlamaktadır.


2. Referans bilgilere odaklanarak eğitim

The Atlantic’e göre , 500 meslek kategorisindeki ortalama eğitim seviyesi 1970'lerin ortasından 1990'ların ortasına 1,2 yıl arttı. Aynı dönemde, bu pozisyonlara sahip olmak için gerekli eğitim seviyesi yükselmedi. Bunun anlamı, çalışanların aynı işleri yapmak için daha fazla eğitim alması (ve bunun için para ödemesi) anlamına geliyor.


Okullar ve işverenler tarafından asıl mesleğe hazırlığı etkilemek için çok az çaba sarf etmeyen kâğıt üstünde yer alan referanslara daha az önem verilmişse, iş arayanlar niteliklerini çevrimiçi kurslar, sertifikalandırılmış sertifika programları, kendi kendine öğretim ve girişimcilik gibi diğer yollarla geliştirmeleri için teşvik edilecektir.


Paris ve San Francisco’daki konumlarıyla birlikte, 42 yüksek öğretimin tümü yeniden tasarlanıyor. Bu programlarda sunulan hiçbir bilgi yoktur, aynı zamanda mühendislik okulunda profesör veya ders yoktur. Öğrenciler kendi eğitimlerini üstlenirler ve projelerini akranları tarafından derecelendirilir.


3. Öğrenci teşviklerinin ve eğitim kurumlarının uyumlaştırılması

Öğrencilerin ve eğitim kurumlarının teşviklerini uyumlaştırmanın bir yolu, geleneksel öğrenim modellerini Gelir Payı Anlaşmaları ile ortadan kaldırmak veya tamamlamaktır.


Bir Gelir Payı Anlaşması modeli ile, öğrenciler yüksek öğrenim yükü olmadan eğitimlerini tamamlayabilir ve bunun yerine gelirlerinin belirli bir yüzdesiyle mezun olduktan sonra okul ödemelerini yapabilirler. Sonuç, öğrenci borcundan kaçınan, okulları öğrenci başarısından sorumlu tutan bir sistemdir ve aksi takdirde yükseköğretime kendi seçtikleri okullara katılma fırsatı bulamayacak daha fazla öğrenciye eğitime para vermeye devam edecektir.


Ruanda’da bulunan Akilah Enstitüsü , kendisini sürdürülebilirlik üzerine odaklanan “kökten farklı” bir kadın koleji olarak nitelendiriyor. Akilah Enstitüsü, bilgi sistemleri, konaklama yönetimi ve işletme yönetimi ve girişimcilik gibi talep edilen kariyerlere Gelir Payı Anlaşması modeli finansmanı sunmak için Almanya merkezli Chancen ile ortaklık yaptı .


4. Endüstri ve eğitim arasında güçlü bağlar kurma

Yüksek öğrenim kurumları endüstri ile ortak olduğunda, herkes fayda sağlar.Öğrenciler mentorlara ve stajlara daha fazla erişim sağlarlar, okullar müfredatlarının uygunluğunu arttırır ve şirketler ilk artan yetenek becerisini kazanırlar.


Ohio merkezli bir yazılım şirketi olan Hyland , orta ve lise ek olarak, yerel yüksek eğitim kurumu ile ortak. Birlikte ders vererek, konuklara ders vererek, takım projelerine sponsorluk yaparak ve rehberlik sağlayarak, öğrenciler ve Hyland için bir kazan-kazan modeline dönüşmektedir. Bu model daha güçlü ilişkiler, öğrenciler için daha iyi sonuçlar ve şirket için işe alım hatları anlamına gelir.


5. Proje tabanlı öğrenmeyi uygulamak

Modern kariyer, yaratıcılık, eleştirel düşünme, kişilerarası beceriler, yazma yeteneği, sunum becerileri ve müzakere gerektirir. Gerekçeli bir tartışmayı hazırlamak ve sunmak, doğru soruları sormak ve cevapları bulmak — bunlar her türlü teknik eğitim ile birlikte öğretilmesi gereken becerilerdir.


Bu gerçek dünyadaki becerileri sınıfa entegre etmenin bir yolu proje tabanlı öğrenmedir. Öğrencilerin kendi projelerini planlamalarını, tasarlamalarını ve uygulamalarını sağlayarak, sürekli gelişen iş piyasamızda olduğu gibi çalışmayı öğrenirler.


San Francisco’da bulunan Make School , uygulamalı bilgisayar bilimleri alanında türünün ilk örneği olan iki yıllık bir lisans derecesidir. Öğrencilere küçük geliştiriciler gibi davranılır ve liberal sanatları, bilgisayar bilimlerini ve karakter gelişimini harmanlayan bir müfredatla proje tabanlı öğrenime katılırlar.


bottom of page