top of page

Dünyanın en yetenekli 10 rekabetçi ülkesi


Tüm dünya ülkelerinin popüler kariyer alternatifi olmakla birlikte ülkelerin ve şirketler için hayati önem taşıyan girişim ve girişimciliğin, ekonomileri derinden etkilediği ve yön verdiği bir gerçek.

World Economic Forum’da yayınlanan dünyanın en yetenekli 10 rekabetçi ülkesi araştırmasında GTCI’ın (Global Talent Competitiveness Index — Küresel Yetenek Rekabet Edebilirliği Endeksi) girişimci yetenek ve küresel rekabet gücüne odaklandığını görüyoruz.


Raporda ayrıca, sadece ülke bazlı değil şehir bazlı sonuçlara da yer verilmiş. Bu anlamda dünyadaki ülke ve şehirlerin yetenek ve beceri konusunda yeterliliklerini ifade eden raporun çevirisini aşağıda bulabilirsiniz.


 

Dünyanın en yetenekli 10 rekabetçi ülkesi


Tek bir dahi, bir şirketin tamamını yönetemez. Her şeyi bilen liderin efsanesi berbattı ve bu rekabetçi dünyada başarı için girişimci yeteneğin örgüt içinde mırıldanmaya ihtiyacı var. Bir zamanlar girişimcilerin ya da küçük şirketlerin tek alanı olduğu düşünüldüğünde, girişimcilik yeteneği büyük kuruluşlar için hayati bir motordur. Bir tanım yapacak olursak “keşfetmeyi seçmek, süreçleri yönetmek ve yorumlamak, pazar fırsatlarından yararlanmak, doğru zamanda, belirsiz bir dünyada kararlar alıp gerekli verileri kullanma yeteneği” dir. Açıkçası, dönüşüm, dijitalleşme ve küreselleşme hızlandıkça, girişimci yetenek eksikliği, kurumları büyümeye çalıştıkları zaman engelleyecektir.


Girişimcilik yeteneği kıt bir kaynaktır, ancak her ülkede bulunur. Hızlı (bazen öngörülemeyen) teknolojik değişimler ve entelektüel sermaye rekabeti işin geleceğini belirleyecektir.

Bu yıl dünya nüfusunun yüzde 93’ünü kapsayan Küresel Yetenek Rekabet Endeksi, girişimci yetenek ve küresel rekabet gücüne odaklanıyor. Karmaşık ve zor pazarlara direnç gösterebilmek için kurumların, girişimci yeteneklerini geliştirmenin yollarını bulmaları gerekir. İşbirlikçi ve açık bir yaklaşımın hükümetler, eğitim ve iş alanlarında daha büyük başarılara yol açtığını gördük.


Fransa merkezli bir unicorn olan araç paylaşım platformu BlaBlaCar ve Çin merkezli dünyaca ünlü bir cihaz tedarikçisi olan Haier gibi çeşitli şirketler, girişimci yeteneğin rekabette nasıl bir organizasyon oluşturduğunu, politik ve ekonomik belirsizlik dalgalarına karşı tampon oluşturduğunu gösteriyor.


GTCI ile yapılan röportajda BlaBlaCar’ın kurucusu ve başkanı Frédéric Mazzella, şirketlerin çalışanlarına büyüme zihniyetini nasıl teşvik etmeleri gerektiğini anlattı.Yeni başlayanlarda bile her türlü yetenek gereklidir. Küçük işletmelerde, hantal olmayan çok uluslu şirketlerin aksine, tutkusu olmayan çalışanların saklanacak hiçbir yeri yok. Yeni başlayanlar dünyasında, her zaman öğrenmeye istekli yeteneklere sürekli bir ihtiyaç vardır.


Yeni başlayanların diğer yönleri son on yılda değişmiştir. Bir zamanlar kutlanan yerler, aşırı kalabalık, pahalı Silikon Vadisi uzaktan baktığımızda gördüğümüz gibi, finansmanı sağlayacak tek yer değil. Ayrıca, tohum yatırım ile ilgili sıfırların sayısı artmıştır. Örneğin, Fransa’da, “bugünlerde düzinelerce milyon yatırım alan şirketler artık beş yıl öncesi kadar başarılı olabiliyorlar” yorumları oluşuyor.


GTCI 2019’un ilk 10’u


GTCI 2019’un ilk 10’u geçen yılki ülkelerle aynı. Hepsi girişimci yetenek yaratmaya ve teşvik etmeye yatırım yaptı. Bu ülkeler, eğitime kuvvetle vurgu yapan açık ekonomilerdir. Yenilik ve yetenek etkisi, özellikle iyi performans gösterdikleri alanlardır.


İsviçre (1) bir kez daha masaya kalıyor. Küçük Avrupalı ​​ülkeye girişimci yeteneğe mükemmel erişim sağlayan, yeteneklerinin elde tutmada ve endeksin becerilerinde küresel liderdir. GTCI’yı yaşam boyu öğrenme, sürdürülebilirlik ve istihdam edilebilirlik konusunda yönlendirir. Avrupa’nın ilk 10’unda olmayan iki ülkeden biri olan Singapur’da (2) küçük bir Asya ülkesi ve yetenek merkezi de yetenekleri çok yüksek.


ABD (3), özellikle büyüme konusunda gelişmeye devam ediyor. Norveç (4), yeteneklerin kullanılmasında küresel bir liderdir ancak açık bir şekilde geride kalmaktadır. Diğer İskandinav ülkeleri -Danimarka (5), Finlandiya (6) ve İsveç (7)- yeteneklerini koruyorlar ve yaşanacak harika yerler olarak kabul ediliyorlar.


Eğitimde yüksek rütbeli, yaşam boyu öğrenme ve büyüme fırsatları olan Hollanda (8), eğer yetenek çekmek için daha fazlasını yaparsa, yükselebilir. Birleşik Krallık (9) uluslararası yetenek çekmeye devam ediyor. İlk 10'a yükselen Lüksemburg (10), finans alanındaki üstün uluslararası itibarına dayanmakta ve yerel yetenekleri korumakta başarılı olmaktadır.

Yetenek şampiyonları yüksek gelirli ülkeler. Bu gelir grubunun ortalama puanları, diğer gelir gruplarının karşılık gelen puanlarından oldukça yüksektir.


Gelir Önemli

Endeksin ilk çeyreğinde yüksek gelirli bir ülke olmayan tek ülke orta üst gelirli Malezya'dır (27). Bu gruptaki diğer iki ülke Kosta Rika (34) ve Azerbaycan'dır (43). Ayrıca, üst-orta gelir grubunda, Çin (45) mükemmel okuma, matematik ve fen öğrencileri ve üniversitelerin uluslararası sıralamadaki yükselişine dayanarak büyümede iyi bir konumdadır.

GTCI’daki gelire dayalı adım değişikliklerini görüyoruz.


Hem düşük-orta gelirli hem de düşük gelirli ülkelerin ilk üçü, yetenek sağlama açısından iyi bir performans sergiliyor, ancak genellikle beceri kategorilerinde daha zayıflar. Alt-orta gelirli ülkelerin zirvesi Filipinler (58), Ukrayna (63) ve Endonezya'dır (67).


Düşük gelirli ülkelerin zirvesi arasında Ruanda (63), özellikle cinsiyet eşitliği konusunda yetenek kazanma ve çekmede iyi performans gösteren bir ülke örneğidir, ancak becerilerde zayıf bir performansa sahiptir. Tacikistan (81) GTCI'ye yeni giren ve diğer düşük gelirli ülkelerin aksine teknik becerilerinde iyi bir performans sergiliyor.


Zaman serisi analizi

Altı yıllık GTCI verileri, iki karşıt eğilimi gösteriyor: Zaten nispeten yüksek ve göreceli olarak girişimcilik oranı düşük olan ve zayıflayan ülkelerde yetenek rekabet gücü güçleniyor. Değişikliklerin görselleştirilmesi için küresel bir yetenek rekabetçiliği görüntüsü elde etmek için ilk üç yıldaki verileri ikinci üç yıl ile karşılaştırdık. Sıralamalardaki hareket, düşük pozisyonlarda (yüksek gelirli ülkelerde değil) yükseklere göre daha muhtemeldir.


Şekil 1'de görüldüğü gibi, birkaç istisna dışında ülkeler sıralamanın aynı bölümünde kalma eğilimindedir. Brezilya (72), zaman serisi analizinde 12 puan düşerek keskin düşüş yaşadı.


Şehirler: girişimci yetenek merkezleri

Yetenek ekosistemleri genellikle şehir düzeyinde tanımlanır; uluslararası şehirler uluslararası yetenekler için harika mıknatıslar. GTCI, bir kez daha, bazı küresel şehirlerin kentsel kümelenmelerine mükemmellik kazandırarak ne kadar iyi performans gösterdiğini gösteren bir Küresel Şehir Yetenek Rekabet Endeksi’ni (GCTCI) içeriyor.


Girişimcilik yeteneği kentsel yetenek stratejileri için kritik öneme sahiptir, çünkü daha küçük firmalar genellikle daha hareketlidir. Paris’teki F İstasyonu ( INSEAD’ınolduğu yerde ) gibi inkübatörlerin oluşturulması ve Seul’de bulunanlar gibi ‘inovasyon bölgeleri’ etrafında geliştirilen belediye stratejileri, doğrudan yavru kuş girişimcilerini hedeflemektedir. Gelişmek için akıllı şehirlerin Kopenhag (2) ve Lizbon’daki (45) atık yönetimi gibi günlük sorunlara girişimci yetenek kullanması gerekiyor.


GCTCI genişlemeye devam ediyor ve şu anda geçen yıl 90 olan 114 şehri kapsıyor. Bu yılki endekste, Avrupa dışından -dünyanın dört bir yanından 63- içeriden daha fazla şehir var. İlk 10’daki en üstteki dört şehir, Avrupa’da değil.


Girişimcilik yeteneğinin genişletilmesi

Girişimcilik yeteneği eşitsizlikleri hem genişletip hem de azaltabilir. Hükümet politikalarının bir karışımı ile yetiştirilebilir, geliştirilebilir ve beslenebilir ve tüm ekonomik ve sosyal sistemleri tamamen kaldıraç altına almaya zorlar.


Girişimcilik yeteneğinin altında yatan iki motor olan küreselleşme ve dijitalleşme de dijital dönüşüme yol açıyor. Bir kuruluş dijital bir platforma taşındığında bu dönüşüm tamamlanmaz; iş dünyasında ve 21. yüzyılda yeteneklerin nasıl çekildiğinin köklü bir değişimine odaklanmak gerekir.


Girişimci yetenekleri teşvik etmek için teknoloji dışında başka yaklaşımlar ortaya çıkmaktadır. Haier’in mikro işletme ekosistemini oluşturan radikal iş modeli Rendanheyi, şirketi küresel bir güce dönüştürdü.


Girişimcilik kabiliyeti hayati önem taşıdığı kadar, yapay zeka dünyaya yayıldıkça dönüşüme cevap verme şekli de test edilecek. GTCI 2020’nin teması AI ve küresel yetenek rekabetçiliği olacağı için bunu gelecek yıl inceleyeceğiz.


bottom of page