top of page

Milyonlarca gencin daha iyi becerilere ihtiyacı var. İşletmeler bu ihtiyaca nasıl yardımcı olabilir?

Değişen iş dünyasının yeni dinamikleri çalışanlar açısından yeni becerilerin kazanılmasını gerektiriyor. Ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının, müfredata dayalı akademik becerileri geliştiren sistemi karşısında gençlerin gerçek yaşam deneyimi ve mesleki becerileri kazanamadan iş dünyasına girme girişimleri genellikle başarısızlıkla sonuçlanıyor.


Mevcut işler ve geleceğin işleri için, ihtiyaç duyulan becerilerden yoksun iş arayışı karşısında, işletmelerin beceri kıtlığı yüzünden yetkin çalışan bulma sorunları göz ardı edildiği gibi işletmelerin beceri ve yetkinlik geliştirme noktasında üzerine düşen bazı sorumlulukları alması gerekiyor.


Şirketlerin çoğu çalışanlardan beklentilerinin çok fazla olduğu ancak bu konuda herhangi bir İK planlarının olmadığı gibi çalışanlarının da kendilerini geliştirme noktasında beklentilerinin tersi yönde bir tavır gösterdiklerine defalarca şahit oluyoruz. İstisnalar olabilir ancak bu çoğunlukla değişmedi. Daha iyi bir çalışan olmak için işletmelerin çalışanlarına bu alanda yatırım yapmaları konusunda desteklemeleri her iki taraf açısından da büyük değerler sağlayacaktır.


World Economic Forum’un, özellikle yetkin çalışan bulma noktasında işletmelere rehber olma özelliği taşıyan makalesinde konu hakkında işletmelerin neler yapması gerektiği ile ilgili çok faydalı tavsiyeler bulunmakta.


 

Milyonlarca gencin daha iyi iş becerilerine ihtiyacı var. İşte işletmeler nasıl yardımcı olabilir?


Küreselleşme, teknoloji, ticaret ve ticaret ağlarının genişlemesi, otomasyon ve yapay zekanın yükselişi, işgücü piyasalarını dünya çapında hızlı ve düzensiz bir hızla değiştiriyor. Küresel bir topluluk olarak kendimize şunu sormalıyız: Bu değişen iş dünyasına dünyanın genç erkeklerini ve kadınlarını hazırlıyor muyuz?Mevcut işler için ihtiyaç duydukları eğitim ve becerileri alıyorlar mı? Ve — en önemlisi — henüz icat edilmemiş işler için?


Bunlar önemli ve sonuçta ortaya çıkan sorulardır. Dünya’da 10 ila 24 yaşları arasında 1,8 milyar insan var. Her ay 10 milyon genç, üretken yaşama başlamak için hazır çalışma çağına ulaşıyor. Bazıları eğitime devam edecek, bazıları işgücüne katılacak.


Ne bulacaklar?

Dünyanın her ay 10 milyon yeni iş yaratmadığını keşfedecekler. Dünya çapında 71 milyon işsiz genç var ve 156 milyon çalışan genç, günde 3 dolardan az parayla yaşıyor.


Sahip oldukları beceriler ile mevcut işler arasında çarpıcı bir uyumsuzluk bulacaklar. Başka bir deyişle: dünkü yetenekler bugünün iş piyasasına uymuyor.En fakir ülkelerde, fırsatların büyük çoğunluğunun kayıt dışı sektörle sınırlı olduğunu göreceklerdir. Yüksek gelirli ülkelerde, teknoloji ve düşük maliyetli üretimin işleri sildiğini, fabrikaları kapatıp fırsatları daralttığını göreceklerdir.


Birçok genç, başarılı olmak için ihtiyaç duydukları temel becerilere sahip olmadığını görecek. Küresel olarak, on çocuktan ve ergenden altı tanesi okuma ve matematikte minimum yeterliliğe sahip değil ve 200 milyon ergen dünya çapında okula gitmiyor.


Eğer bu bir kız ise, ek engellerle karşılaşacaklar. Kızları eğitim ve iş fırsatlarından mahrum bırakan ayrımcılık ve toplumsal normlar aynı zamanda erken evlilik ve hamileliği de beraberinde getirmekte ve bu da genç kadınların yetişkin olduklarında “öğrenme ve kazanma” yeteneklerini önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu bir adaletsizlik ve trajik bir potansiyel israfıdır.


Bu beceri krizi, sadece fırsat arayan ve daha iyi bir gelecek arayan genç erkekler ve kadınlar için değil, aynı zamanda ekonomik büyüme ve sosyal istikrar arayan tüm ülkeler ve bölgeler için de kasvetli bir tablo çiziyor. Ancak, bu resim kaçınılmaz değildir. Bazı alanlarda yetenek boşluğunu kapatmak için birlikte çalışırsak, bunu değiştirebiliriz.


Gençler , ideal olarak 12 yıllık kaliteli eğitim boyunca okuryazarlık ve sayısallık gibi temel becerilere ihtiyaç duyarlar. Problem çözme, güven oluşturma, takım oluşturma ve iletişim gibi aktarılabilir becerilere ihtiyaçları vardır. Marangozluk, kodlama, muhasebe, yeşil teknoloji, modern tarım veya mühendislik gibi işe özgü becerilere ihtiyaçları vardır.


Özellikle kayıt dışı sektörün baskın olduğu düşük gelirli ülkelerde, girişimcilik becerilerine giderek daha fazla ihtiyaç duyuyorlar. Ve kesinlikle bilgi ve iletişim teknolojisi tarafından yönlendirilen küresel ekonomiye katılmak için dijital becerilere ihtiyaçları var.


Bu beceriler olmadan, milyonlarca genç, düşük vasıflı işlerde işsiz kalacak veya işlerin içinde kalacaktır. Dördüncü Sanayi Devrimi onları geçecek. Elbette, devletlerin oynayacak bir rolü var. Eğitimin kalitesini, alaka düzeyini ve cinsiyete duyarlılığını arttırmaya yatırım yapmaları gerekir, böylece gençler işgücüne girmeden önce ihtiyaç duydukları temel ve aktarılabilir becerileri kazanabilirler.


Ancak bu çabaya katılmak için akıllı işletmelere de ihtiyacımız var. İşte şirketinizin beceri açığı kapatmasına yardımcı olabileceği ve gençlere potansiyellerine ulaşmaları için ihtiyaç duydukları fırsat merdivenlerini vermelerinin üç yolu:


1. Verdiğiniz çıraklık ve mentorlukların kalitesini ve sayısını artırın

Operasyonunuzda, topluluklarınızdan gençleri, özellikle dezavantajlı gençleri yetiştirmek için yeni fırsatlar araştırın. İşletmenizin ihtiyaç duyduğu belirli becerilerdeki eğitimlerle birlikte uygulamalı rehberlik ve çıraklık eğitimi sunun. Kapılarınızı bu genç insanlara açarak, yalnızca yarının işgücünü şekillendirmekle kalmaz, gelecek yıllarda işiniz için potansiyel yeteneği de belirlersiniz.


2. ‘Okuldan işe’ geçişi güçlendirirken, eğitimi geliştirmek için yerel okullar ve topluluk gruplarıyla ortak olun.

Marangozluk veya kodlama olsun, en çok ihtiyaç duyulan becerilere odaklanan yeni programlar oluşturmak için yerel okullarla çalışabilir misiniz? Çalışanlarınız tavsiye vermek ve kendi kariyer yollarını gençlerle paylaşmak için okullarda veya toplum merkezlerinde etkinlikler düzenleyebilir mi? Gelecekteki dezavantajlı kökenlerden gelecek vaat eden genç insanlara, özellikle de kızlara, işinizdeki fırsatları eşleştiren yetenek stratejileri geliştirebilir misiniz?


3. Şampiyon cinsiyet eşitliği ve aile dostu politikalar.

Politikalarınızın ve uygulamalarınızın, işyerinizdeki kadınları ve ebeveynleri desteklediğinden ve genç kadınların her aşamada karar alma sürecinde söz sahibi olmasını sağlayın. Genç kadınlar katkıda bulunma şansını hak ediyor ve işletmeniz yeteneklerinden ve fikirlerinden faydalanmayı hak ediyor.


Beceri açığı kendiliğinden kapanmayacak. Gençlere ihtiyaç duydukları temel, aktarılabilir ve işe özgü becerileri kazandırmak için birlikte çalışalım.


bottom of page