top of page
Ömer Faruk Ayaz

MIT-IBM Watson AI Lab, Yapay Zeka ve İşin Geleceği ile ilgili Çığır Açan Araştırmayı Yayınladı

MIT-IBM Watson Yapay Zeka Laboratuvarı, yapay zeka ve çalışmanın geleceği konusunda çığır açan bir araştırma yayınladı.


Türünün ilk örneği olan deneysel araştırma, 170 milyon çevrimiçi iş ilanını analiz ederek işlerin nasıl değiştiğini ortaya çıkardı. Görevler de insan ve makineler arasında değişiyor ve değişim henüz yavaş ilerliyor ancak değişim gelecekte hızlı bir şekilde ivme kazanacak.


Araştırma çalışanların, inovasyon, yaratıcı düşünme veya derinlemesine içgörü ve deneyim gerektiren öğrenme becerilerine uyum sağlamaları gerektiğini belirtiyor.


Zihinsel beceri ve içgörüye dayanan, fiziksel ve duygusal esneklik, sağduyu, yargılama, sezgi, yaratıcılık ve konuşma becerisi gerektiren görevlerin değeri artma eğiliminde.


Öğrenciler, çalışanlar ve yaşam boyu öğrenenler için IBM, aşağıdakileri içeren bir dizi beceri geliştirme ve eğitim girişimi ile yüksek teknoloji becerileri arasındaki boşluğu gidermek için bir dizi proje çalışması gerçekleştirdi. Öne çıkan bazı başlıkları aşağıda sizlerle paylaşıyorum.


P-TECH: Model, daha kapsayıcı bir işgücünü teşvik ederek ve öğrencileri “yeni yakalı” işlere hazırlayan ve bulut bilişim ya da siber güvenlik analistleri olarak nitelendirilen görevler gibi bölgesel kapsayıcı ve dezavantajlı nüfusları güçlendirmeye yardımcı olmak için tasarlanmıştır.


Skills Build: Dijital öğrenme içeriği, kişiselleştirilmiş koçluk ve onlara yardımcı olmak için pratik öğrenme deneyimi sunan yeni bir dijital öğrenme ve eğitim platformu oluşturdu.


STEM Kadınlara Yönelik Kariyer Eğitimi: Dünyadaki kız çocuklarının güçlü bir STEM becerileri kazanmasına yardımcı olacak programlar ve kadınların teknoloji sektörüne girmesine yardımcı olacak girişimlerin oluşturulduğu bir platform hazırladı.


Özellikle de değişime uyum sağlamak için gereken gelişimi efektif olarak gerçekleştirme adına K12 düzeyindeki okullarda Beceri ve Yetkinlik Temelli Profesyonel Gelişim programları uygulanmalı ve tabiki bu veya başka bir isimle birimler kurulmalı.


MEB' in bu anlamda elbette bir çalışması var ancak profesyonel bireyler olarak bizlerin neler yapması gerektiği konusunda artık konuşmak, fikir ve te ori üretmek yerine uygulamada görmemiz gerekiyor değişim ve gelişimi, zira süreç içerisinde bizlerin de öğreneceği çok şey var.

Comments


bottom of page