Paul Stoltz tarafından 1997'de icat edilen bir terim olan AQ (Uyarlanabilirlik Zekası), insan direncinin yaşama ve çalışma ortamlarında, kaçınılmaz ve istenmeyen durumlarla başa çıkma kapasitesinin anlaşılması ve ölçülmesidir.
AQ , aile, sosyal ve iş yaşamıyla teknoloji ve dijitalleşmenin alaka düzeyini belirleme, eski bilgileri unutabilme, zorlukların üstesinden gelme ve gerçek zamanlı olarak değişime uyum sağlama becerisidir.
Zorluklara karşı dayanıklılık günümüzde ve gelecekte önümüzde duruyor. AQ düzeyini ölçmek ve kendisinin beklenmedik değişikliklerin üstesinden gelmeye alışkın olduğu bir ortam yaratarak AQ geliştirmek için yetkinlik oluşturmalıyız.
AQ, Tıpkı yüksek performanslı koçların antrenman sırasında aniden değişikliklere zorlayarak sporcularında direnç geliştirmesi gibi, kendi yaşamının liderleri olanların da beklenmedik sorunlarla ve zorluklarla başa çıkabilmek için direnç oluşturmasına yardımcı olabilir.
Yüksek AQ'ya sahip olanlar aşağıdaki davranışları gösterir:
📌 İnsanın bilgi sarmalı içerisinde kısır döngüye girmesiyle gerçekleşen eski bilgileri unutarak yeni bilgiye odaklanması ve bu yeni bilgilerle özgün bilgi üretme iradesini ortaya koyar.
📌 Açık fikirlidirler. Olasılıklara açık kalmak ve bilinçsiz önyargılarını yönetmek için aktif olarak çaba gösterirler.
📌 Durumlara aktif olarak başkalarının bakış açısından bakmaya çalışırlar, yani iyi bir empati uzmanıdırlar.
📌 Yeni beceriler geliştirmeye öncelik verirler ve belirsiz bir geleceğe kendilerini daha iyi hazırlamak için öğrenme stratejilerini kullanarak sürekli şekilde kendi öğrenimlerine yatırım yaparlar.
📌 Dijitalleşmenin neden olduğu aksaklık, eskiyi acımasızca altüst ederek, yeni ve genellikle bilinmeyen bir gerçekliği hızlı bir şekilde başlatıyor. Öyleyse hızla değişen bir dünyada başarılı olmak için ölçülebilir şekilde daha dirençli olurlar.
📌 Adaptasyon (uyarlanabilirlik) oranı (AQ), duygusal bölümden (EQ) veya zeka bölümünden (IQ) daha güçlü bir başa çıkma mekanizmasıdır. İçerisine başta dijital (DQ), öğrenme (LQ), motivasyon (MQ) ve sosyal (SQ) dinamikleri de alır.
Comments